Automobilisme

en aquest Blog, podràs trobar-hi informació sobre tot típus d'automòbils del mercat. Espero que us agradi.

dijous, 3 de juny del 2010

SEAT, la marca espanyola.

SEAT (acrònim de Sociedad Española de Automóviles de Turismo) és un fabricant d'automòbils espanyol amb seu fiscal a Martorell, actualment propietat del Grup Volkswagen. Es caracteritza per construir vehicles amb una línia més esportiva i mediterrània que les altres marques que integren el grup, d'unes línies més convencionals, valors que es veuen reflectits en l'eslògan de la companyia: "SEAT autoemoción".



HISTÒRIA

A partir de 1980, FIAT decideix no renovar les llicències amb SEAT i es ven totes les accions d'aquesta marca a l'INI. D'aquesta manera, l'empresa queda plenament en mans de l'estat i en una situació de certa orfandat tecnològica que va superar fent aliances amb diferents socis. SEAT és el principal fabricant d'automòbils espanyol. La companyia va ser fundada el1950 per l'empresa italiana FIAT i l'Institut Nacional d'Indústria (INI), amb l'objectiu d'aconseguir motoritzar popularment el país. Durant més de 30 anys, comprà les llicències de FIAT per poder fabricar i comercialitzar els vehicles d'aquesta marca sota el nom de SEAT. Des de 1950 fins 1980, la societat va ser altament intervinguda per l'INI.

El 1986 Volkswagen adquireix la majoria de les accions en borsa i es pacta que Volkswagen disposarà de les instal·lacions de SEAT a Barcelona per a muntar-hi els models Volkswagen Passat, Santana i Polo classic, a canvi de que els futurs models de SEAT compteixin la tecnologia Volkswagen. El 1990, trobem el Toledo com a primer Seat desenvolupat per Volkswagen. Aquest any Volkswagen compra les accions restants que tenia l'estat sobre SEAT i la companyia es privatitza totalment.

L'any 1999 la Generalitat de Catalunya li concedí el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana.


Per accedir a la pàgina web de SEAT i poder veure tots els seus models, fes un click aquí

VOLS JUGAR A JOCS DE COTXES?




LES LIMOSINES, luxe assegurat.













Aquest automòbil es pot considerar el més llarg del món. Va ser construit per transportar Bill Gates. (actualment l'home amb més riquesa del món)

















Aquest automòbil ha estat construit sobre la base d'un Corvette, un vehicle esportiu d'importació americana.













el segon vehicle més llarg del món.




















Aquesta imatge, m'agradaria dedicar-li a la Judith Rodríguez, ja que el cotxe dels seus somnis és un mini. Doncs Judith, t'agrada aquest?



















Aquest automòbil ha estat construit sobre la base d'un Hummer H2.














Aquest automòbil ha estat construit sobre la base d'un Chrysler prowler, un model clàssic.














Aquest automòbil ha estat construit sobre la base d'un Audi Q7.

TENDÈNCIES AUTOMOBILÍSTIQUES: tuning.

La personalització d'automòbils o tuning, és la cultura de la transformació del vehicle, de forma que el resultat sigui una representació particular del propi vehicle.

Un dels llocs del tuning més destacats és als Estats Units d'Amèrica i el Japó tot i que en un principi es diu que el seu origen és a Europa concretament a Alemanya.

Algunes persones atribueixen l'origen del tuning a Europa, concretament a Alemanya entre els anys 1960 i 1970. Altres indiquen que tendències de modificació de l'automòbil com els Lowrider es van començar a popularitzar als Estats Units durant els anys 50. Hi ha diverses tendències, però l'estil més influent de l'actualitat és el dels Estats Units.

El tuning es va expandir a gran velocitat, fins i tot avui en dia existeixen una gran quantitat de concentracions de fanàtics del tuning d'automobils, premsa especialitzada, botigues d'accessoris i esdeveniments d'automòbils modificats.

Hi ha diversos estils de tuning, entre ells: Racing, Lowrider, DUB, Hi-Tech, DubToys, Import, Custom, Rat, Barroc, Extreme, JDM o Hot Rod. Cada comunitat té un estil diferent i ho aplica a les seves actuacions.


tuning


en aquest àlbum picassa podreu veure diverses fotografies d'aquest estil.

dimecres, 2 de juny del 2010